Полезно

Как да помогнем на скърбящо дете

Съвети за подпомагане на деца, справящи се с мъка и неочаквана загуба.

За съжаление смъртта е нещо, което засяга всички нас. Говоренето за смъртта и умирането е трудна тема за обсъждане и често избягваме да го обясняваме на децата, за да ги защитим

Говорете открито и честно и избягвайте евфемизмите

  • Нашите инстинкти като възрастни са да се опитваме да предпазим децата си от болка и да ги защитим от отговорите на въпросите, които са длъжни да зададат. Много е важно да внимаваме с езика, който използваме, когато говорим с деца за смъртта, тъй като някои от аналогиите, които използваме, за да обясним смъртта – например оприличаването на смъртта на сън, може да ги обърка или разстрои, тъй като децата са склонни да бъдат много чувствителни.

Помогнете им да се сбогуват с писмо или занаяти

  • Някои семейства смятат, че писането на писмо, което да сложат в ковчега с любимия човек, е истинска утеха и възможност да кажат онези неща, които може би са останали неизказани. Това може да е дейност, която се извършва с вашите деца, за да им помогнете да разберат ситуацията и да почувстват завършеност, че правилно са се сбогували със своя изгубен член на семейството или любим човек.
  • Колкото и предизвикателно да изглежда, ролята в погребалната церемония може да бъде полезен контекст за децата, за да разберат защо присъстват. Това може да стане чрез четене на избрано от тях стихотворение, проза или дори споделяне на собствените им мисли за любимия човек, който е починал. Доста обичайно е децата, които са учили музикален инструмент, да свирят в съответния момент от службата, независимо дали това е лично или в тези дни на намалено присъствие, предварително записано изпълнение, излъчено виртуално

Включете ги във вземането на решения

  • Децата са светлина и надежда за бъдещето и включването им в погребалната служба може да помогне за тяхното бъдеще и да ги направи част от общността в скръб, която си спомня с тъга, но очаква с нетърпение очакването на по-щастливи времена, които идват. Защитата на децата може да доведе до проблеми със справянето и приемането на загуба по-късно в живота.

Нормализиране на усещането за емоции

  • Първоначалните реакции при децата могат да варират от голям дистрес до нещо, което може да изглежда безгрижно – децата преживяват скръбта по различен начин от възрастните. За децата тяхната скръб може да изглежда по-спорадична. В един момент може да ридаят, а в следващия да питат: „Какво има за хапване?“ Това не означава, че те се интересуват по-малко от случилото се. Важно е да яздим тези вълни от емоции с тях и, което е важно, да ги накараме да почувстват, че могат да изразят емоциите си, когато са разстроени.

Направете това, което смятате за правилно за вашето семейство

  • Вярно е, че от време на време семействата ще се притесняват да правят неща, които смятат за „нормални“, докато всъщност е наистина важно да правят това, което смятат за правилно за този човек в момента – както за себе си, така и за семейството си.
Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *