Какво да правим …..

Какво да правим в първите минути след смъртта

7Понякога се говори, че многобройните задължения, които трябва да се изпълнят, когато почине член от семейството са специално измислени, за да разсеят човека в неговата скръб. Може би това наистина е така, защото след смъртта на член от семейството, неговите роднини и приятели са обременени с грижи по организацията на поклонението.

1. Съобщение за смърт

Смъртният акт се попълва и издава от лекар, присъстващ на смъртта. Ако човек почине изненадващо, или загине в нещастен случай, или лекарят не е присъствал по някакви причини, той трябва да се извика. Лекарят идва в дома с медицински експерт или следовател. Някой от тях може да установи причината за настъпването на смъртта и да го впише в съобщението за смърт. Тези действия е необходимо да се направят при първа възможност, защото без съобщение за смърт не могат да бъдат предприети никакви следващи стъпки.

2.  При заявено донорство

Ако човек е подписал договор за предаване на органи от своето тяло след смъртта му, за присаждане и донорство, или е говорил, че иска това да се направи, трябва веднага да се информира лекарят или да се позвъни на телефон, посочен в договора за донорство, подписан от покойния.

3.Уведомяване на близки и приятели

Роднините и близките на покойния и членовете на неговото семейство трябва да бъдат известени за случилото се по телефона възможно най- бързо. Всеки от тях, който е известен веднага след смъртта е нужно да се попита дали той ще извести другите членове на семейството си. Така например, съобщавайки печалната вест за смъртта на брат, може да се попита дали известеният би позвънил на своите братя и сестри и другите членове на семейството си. Ако е известно кога и къде ще се състои погребението, добре е да се каже, така че да не се звъни втори път.

3.Траурна фирма

Следващото важно дело, което е необходимо да бъде извършено от близките на покойника, е да се определи коя траурна фирма ще се занимава с организацията на погребението.

4.Траурна церемония 

mclean2Траурната фирма може да Ви помогне по този въпрос. Веднага след като се съобщи за случая, неин сътрудник се отправя към болницата или дома. Един от роднините, представляващ интересите на семейството по време на срещата трябва да обсъди с Погребалния агент приготовленията, които трябва да се направят и да се договори с него за това, колко тържествена да бъде церемонията, да се уточнят всички детайли и нюанси. Предстои да се реши какъв ковчег да се поръча, какви цветя да се аранжират, къде да се състои церемонията- в дома или на гробището; да се назначи нейния ден и час. Ако прощаването с покойния ще бъде в църква, е нужно да свържете със свещеника, за да се знае по кое време може да се назначи церемония. Погребалните служители са почтени и уважавани хора, но не бива да се забравя, че и сред тях могат да се срещнат такива, които си играят с чувствата на опечаленото семейство, опитвайки се да измъкнат от тях повече пари. Например: те предлагат да се купи най- скъпия ковчег, да се наемат повече и по- скъпи атрибути и услуги от необходимото и т. н. Затова е по- добре преговорите с погребалния сътрудник да бъдат проведени от разумен член на семейството, чийто решения не зависят от емоциите и така да не се допусне превишаване на финансовите възможности на семейството.

Всеки човек през живота си е споменавал, как желае да бъде погребан (погребение или кремация) . За много хора това е трудно и далечно, но оставяйки инструкции как да се организира погребението му, човек може значително да облекчи близките си след своята смърт. В тези инструкции може да бъде указано къде той желае да бъде погребано тялото или праха му, как да се проведе погребалната церемония, какви стихове и текстове иска да прозвучат в заупокойната молитва и т. н. Ако тези пожелания са известни на близки и роднини, за тях би било по- лесно да вземат решения.

5.Облеклото на покойника

Който от роднините или приятелите добре познава навиците на покойника, неговия вкус и маниери, трябва да предаде на Погребалния агент облеклото с което е нужно да бъде облечен покойникът. Цветът трябва да е тъмен, не ярък, може да съответства на тоалета, с който покойния е посещавал църква. Малките момиченца обикновено се погребват в бяло, по- големите деца в тези дрехи, с които са ходили. Мъжете се погребват с този костюм с, който са ходили в църква, като правило е да се избира тъмен цвят. Брачните халки обикновено се оставят, всички други украшения се свалят.

Можете да направите вашето запитване от тук. Ние сме на разположение 24ч.

Благодарим Ви :)

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty

Translate »
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien